Mariannes frågor:
Jag funderar lite på hur och när du hittade denna rasen….var det en slump att du träffade en sån häst, eller läste du på och sen letade en att köpa?

”piggepop” frågade:
vill du berätta mer om rasen Akhal-teke har
ingen koll, vad är de i grunden avlade för, vad passar de till,
vilka är deras styrkor, svagheter, hur kom du i kontakt m dem =)

Vanessa:
är också intresserad av detta 😀

Rasen Akhal-teke har jag känt till sedan jag var stor nog att läsa min första hästbok, Forums stora bok om hästen (svensk utgåva 1981).

I den boken står det att rasens svenska namn är Achal-tekiner.
AT
Det här är den enda informationen som står om dem i boken från 1981 och detta är som sagt gammal information som jag tycker är rolig att ha med eftersom den är så minimal:
Varmblod
Ursprung: Stäpperna
Höjd: 152 cm
Färg: Brun, fux, skimmel eller svart, ofta med metallglans.
Exteriör: Elegant, långt huvud med rak profil, lång smal hals, lågt ansatt svans, långa ben, lätt tunn benstomme och tunn, silkeslen svans.
Egenskaper: Tålig, temperamentsfull, snabb och rörlig.
Användning: Ridning

Än idag är det rätt svårt att hitta relevant information om dem eftersom det enligt gammal folktradition går från ”mun till mun”. Dock har det börjats skrivas ner en hel del om dem nu de senaste åren, men som alltid så gäller det att sålla och det är inte det lättaste.
Det kan skilja otroligt mycket på de olika sidorna som finns på nätet och i böckerna och vad är det som säger att jag ser på informationen på ”rätt” sätt?
Det en gammal avelsherre kan kanske aldrig kommer ner på pränt, de utbyter information sinsemellan och ofta stannar det där och fortsätter gå från ”mun till mun”.

Det som gjorde att jag bestämde mig var deras flytande rörelser och att de inte rör ryggen speciellt mycket. Jag har problem med min ländrygg och efter att ha suttit på Odessa som svingar sin rygg jättemycket så är den rätt trött.
Självklart så fastnade jag även för att de är smarta individer och ger mycket, dock hade jag inte förstått att det skulle vara så ”mycket” häst. Hade jag varit smart så hade jag åkt till någon som redan hade rasen, bara för att få ett litet grepp om vad jag gav mig in på… för ärligt talat så hade jag inte en aning!

Nätet är min bästa vän när det gäller hästköp tydligen, jag hittade en förmedlare som vi hade kontakt med i ett år innan vi köpte Maali. Innan annonsen på Maali kom ut så fanns det ingen Akhal-teke jag ville köpa och plötsligt så var HON där! Jättevacker och alldeles för dyr…

Jag velade mellan ett jättefint P.R.E.-sto som precis var inridet och såldes av en svensk förmedlare i Spanien och ett ännu finare sto (Maali) som jag inte visste något alls om egentligen. Gick hon att rida, eller var det något ridmässigt som gjorde att hon togs av galoppbanan? Är hon snäll att hantera? Är hon hel?
Just den frågan var skitjobbig eftersom hästen behövde åka till en veterinärstation för att kunna besiktigas. I Ryssland är det nämligen som så, att hästen är din så fort den lastas på och börjar köras från stället där den står. Skulle det sedan visa sig att den har en skada så spelar det ingen roll -Grattis, här har du din häst!
Man vill inte gå in och processa mot ryska bestämmelser eftersom det blir sjukt dyrt och sedan har man minimal chans att vinna.

För två år sedan kom hon och visst är det en galen sak att göra, köpa häst 400 mil härifrån, en häst som jag bara sett på kort och en kort film. Jag har dock inte ångrat mig en enda gång!

Här är några gamla filmer på Akhal-tekehingsten Absent som vann ett OS på 60-talet, han plockade lite medaljer under åren.


Absent
absent1

Text från www.eurodressage.com

Absent was then only eight years old when he competed in his first Olympic Games in Rome in 1960. One of his rivals there, Germany’s Dr. Josef Neckermann, judged him  ”as the undoubtedly most beautiful horse of the 1960 Olympic Games.” Absent went like a clockwork, especially in piaffe and passage: one step was like the other and he moved with great elegance ad lightness. The audience loved the black stallion and so did the judges, who awarded the Soviet pair 50 points more than the Swiss Gustav Fischer, who rode the only 7-year old Swedish bred Wald.

Rasen används till nästan allt, dressyr, hoppning, fälttävlan, galopp, distans, utställning… jag tror att det bara är körning den inte används till.
Det är en uthållig, smidig och stark häst som klarar att bli utsatt för extrema påfrestningar. 
I början av 1900-talet visade det ryska kavalleriet intresse för rasen, och för att försöka förbättra styrka och uthållighet avlade man in engelska fullblod, dessa kallades Anglo-teke.

I distansritten mellan Ashjkabad och Moskva år 1935, en sträcka på ungefär 430 mil, skulle Akhal-tekens överlägsenhet bevisas. Totalt 28 ekipage med Akhal-tekeer och andra raser deltog i ritten, som tog 84 dagar. Tre av dessa dagar som gick igenom Kara Kum-öknen bestod av minimalt med vatten och mat. Vid ankomsten till Moskva var Akhal-tekeerna i betydligt bättre skick än övriga och därför togs beslutet att avbryta inblandningen av nytt blod och att stänga stamboken.

För att få klassas som Akhal-teke måste hästens båda föräldrar vara renrasiga Akhal-tekeer och vara stambokförda hos General Studbook of Akhal Teke Horses, och ett DNA-test måste göras för att bekräfta hästens härkomst.
Att det är så hårda regler beror på att man inte vill blanda in något annat blod.

Idag finns det knappt 4000 exemplar i hela världen.