Gräsmattan hade dragit iväg något så kolossalt, men nu efter två dagars jobb är det fint överallt igen. Micke och morsan har gjort ett fantastiskt jobb ute, jag har tyvärr inte hjälpt till alls.
Däremot har jag mockat och fixat med mina två, vi har haft kli-kalas nu när knotten har dykt upp.

image

Igår tränade jag och Maali lite lätt i kapsonen, än en gång var det mycket rörelse runt oss som hon kunde koppla bort. Vilket framsteg egentligen, från att tidigare ha stressat upp sig över minsta lilla, till att kunna ta det mesta med en nypa salt. Jag är stolt!

Checkade av böjning/ställning i halt och testade om hon självmant placerade om bakbenen vid sidbytet och det gjorde hon. Gör dom inte det kan man ta ett steg framåt eller backa ett steg.
– Jag vill att hon ska stå längre fram med ”inner”-bakben, just för att hon ska ta fram och sänka innerhöften och få med böjningen i hela kroppen. Det gäller att hästen slappnar av och balanserar sig rätt, står med alla hovar åt samma håll och sänker huvudet, dock kan man ha i bakhuvudet att halsen inte ska sänkas så pass mycket att bogarna blir låsta. Nu är ju det ingen fara i halt eftersom hästar kan beta utan problem, men jag vill gärna lära in ”rätt” från början.
Tycker man att det är svårt att se om höften följer med så kan man försiktigt trycka till med fingrarna i gropen (hittar inget bättre ord) precis där halsen tar slut och möter bogbladen, ha blicken riktad mot höften så kommer du att se att den tas fram. Ja om du inte har en häst som är låst, för då blir det väldigt svårt för dem.

Sen gjorde vi lite arbete på volt där jag gick baklänges framför henne och höll koll på bogarna. Eftersom hon kändes lugn och tillfreds provade vi trav vid hand. För tillfället övar vi på att ta traven och att hon ska bli bekväm med att man faktiskt får springa. För ett år sedan avbröts allt som hade med trav att göra eftersom det enbart ledde till stress och resningar. Nu verkar hon däremot redo så då provar vi och leker fram det, alltså inte leka som i brall och studs utan på ett behärskat men ändå roligt sätt. Jag vill att hon ska trava avslappnat och arbeta med överlinjen, gör hon inte det så förstör det mer än det tillför.

Slutan har lagts på is ett tag, jag måste fundera lite mer på min hjälpgivning och hur jag ska få henne att förstå vad jag vill. Har en idé om hur jag ska prova göra, måste bara fundera lite till. När jag lärde Odessa sluta så gick det väldigt lätt, hon har svårare för öppna istället och i det fallet är det att bogen drar iväg, men håller man koll och korrigerar så är hon jäkligt duktig.

image