Divorceyourhorse fråga:

Vad har du för långsiktigt mål med dina fina hästar? Siktar ni på att tävla någon dag i framtiden?

Innan ni läser mina svar så får ni tänka på att det här är vad jag upplevt och jobbar med. Jag är också av uppfattningen att man aldrig ska snöa in sig helt på en inriktning och tro att den är det enda rätta, man ska fortfarande tänka själv, ifrågasätta och gå på magkänslan. Man tar helt enkelt det bästa och skiter i vilken disciplin det sagts i.

Det finns tex en hel del dressyrryttare som tävlar och tränar för sin egna tränare, som sen vid sidan av det tar hjälp av en tränare inom AR.

Om jag ska vara helt ärlig så har tävling överlag aldrig lockat mig, jag tycker inte att det är roligt och sen blir jag väldigt stressad. Jag får samma känsla som när man hade prov i skolan, ångest blandat med för höga krav på mig själv. Efter att ha valt en annan väg än traditionell ridning och fått lov att försöka sudda bort den gamla och nu lära mig rida på nytt så är det inte riktigt värt det heller, för tillfället är jag väldigt nöjd med valet som gjorts. Om jag någon gång i framtiden skulle ändra mig så är det dressyr som gäller, eftersom jag inte gillar att hoppa.

Odessa är min (nu Mickes) första egna häst och efter 4 år insåg jag att de traditionella tränarna jag hade möjlighet att träna för inte kunde erbjuda oss någonting annat än dåligt självförtroende, ingen tänkte riktigt på att Odessa är en varmblodig travare och att hon har lite andra förutsättningar än en ridhäst. Det hann betas av en hel del tränare innan vi bytte linje till Akademisk ridkonst. Efter att vi bytt tänk så tog det inte lång tid innan jag fick en helt ny häst, hon blev glad och fick självförtroende, ville lära sig mer och mer plus att hon började föreslå väldigt mycket själv av de saker vi övat bara någon gång på.

Inom AR finns det inga tävlingar, just för att man vill ta bort stressen/prestationskraven och istället fokusera på hästens välbefinnande, man kan däremot avlägga olika prov om man känner sig sugen. Jag kan dock tycka att proven bara blir svårare och mer avancerade för varje år, vilket är märkligt om nu AR ska vara för ”alla”.

En bild från tiden innan AR, nacken avknäckt, ryggen sänkt och obefintlig överlinje.

image

Här är Odessa efter flera månaders träning, finare överlinje och lösgjordhet plus att hon höjer ryggen och arbetar med bakbenen.
dscn0774 dscn0774

 

Idag vill jag veta varför vi ska göra en övning och vad som händer i hästens kropp, jag vill tex ha svaret på varför bogen inte får flyta iväg utåt i öppna och om den gör det, hur påverkar det då rörelsen och bärigheten?! Är det ens möjligt för hästen att göra övningen som jag efterfrågar fast bogen inte är på plats, jag vill veta vad som händer när hästen träder över tyngdpunkten som det skulle bli i fallet ovan och självklart vill jag ju även få rätt på bogen direkt, men utan att behöva ta den i munnen. Jag vill även få lära mig att skänkla vid exakt rätt tillfälle, om jag vill att hästen ska kliva in till tyngdpunkten med inner bakben så måste jag även fått möjlighet att lära mig när det går att påverka just det bakbenet, i det här fallet så är det precis när det benet ska lyftas och det känns eftersom ens egna höft åker ner med hästens höft och skänkeln automatiskt kommer närmre hästens sida, allt det här har jag liksom inte hört ett knyst om från alla mina traditionella tränare som jag haft.
Nu är mina exempel otroligt basic, men man kanske förstår lite hur jag tänker och vad vi jobbar med.

Tyvärr har jag aldrig träffat på en traditionell tränare som ens fått mig att reflektera över allt som faktiskt sker i hästens kropp vid olika övningar, de gånger man faktiskt har undrat så har de aldrig haft något svar. Det är alldeles för ofta som man bara ska skänkla mer eller dra i tygeln mer och det är inte det jag vill.

Jag vill inte ”rida hästen bakifrån och in i handen” och jag vill absolut inte heller ha massor med kilo häst i den. Hästen ska balansera upp sig själv och ta i med bakbenen in till tyngdpunkten. ”Det du känner i handen har du tappat i bakbenen” försöker jag tänka på. Där kommer öppna/sluta in i bilden, just för att hästen ska lära sig att bära sig själv med sina bakben, rygg- och magmuskler.

Målet med Maali och Malidza är att se hur långt vi kan ta oss och hur avancerade övningar vi kommer att kunna göra, jag kan inte svara bättre än så. Det skulle vara kul att trampa lite och göra lite annat smått och gott, men allt handlar om hästens och min förmåga. Jag vill inte tvinga igenom någonting bara för att, vi ska ha kul för resten av vårat liv tillsammans.

Jo förresten, ett väldigt stort mål med Maali är att få bort den här underhalsen och mer, mycket mer överlinje.

image