Jag har sagt det tidigare men jag säger det gärna igen, vid 7-års ålder så händer det saker. Då först har mina hästar verkligen vuxit klart på höjden och istället börjat bredda sig och bli grövre, det är även först då som jag känner att det är ok att intensifiera ridträningen. Att sitta upp och rida som ”vanligt” på en häst vars ryggkotor sticker upp istället för muskler är ren och skär idioti. Man skiter helt enkelt i sitt djurs välmående.

Hur lång tid det oftast tar innan de olika tillväxtzonerna i hästens skelett sluter sig.

Jag har alltid valt sportiga hästraser som folk oftast inte tror breddar sig och musklar om sig. De varmblodiga travare och Akhal-tekeer man oftast ser är i hård träning och runt 3 års ålder. Deras kroppar är inte färdigutvecklade för fem öre, det gör ont i mig när folk börjar tro att det är normen, att det är så de ska se ut när det egentligen mest handlar om unga individer, för lite foder kombinerat med fel träning. Dock så är det ägares ignorans och ovilja att inse sin hästs välmående som gör mig mest spyfärdig. Man ser enbart till sig själv och sina behov och inte individen som vigt sitt liv åt en, att döma ut djuret för att sedan kort därefter ta bort det blir vardagsmat.

 
Maali 3-år och i galoppträning, insjunken manke, ingen överlinje och höftben som sticker ut. En fin Akhal-teke som kostade där efter. 

Maali 7-år, överlinjen börjar ta sig och hon börjar fylla ut manken. Ryggmuskler byggs på och hela hästen blir grövre, hon bär sig oroligt mycket bättre. En fin häst som trivs och är redo att bygga mer muskler och bränna lite fett. Inga muskler utan fett är bra att ha i bakhuvudet.